Bahan:
Udang ½ kg
Santan - ½ kelapa
Tomato 1 biji
Kacang panjang 3 urat potong 1- 1 ½ inci
Daun kesum secukup rasa
Serai 1 batang dititik
Asam keping / gelugur
Untuk kisar:
Bawang merah 6-7 ulas
Bawang putih 2 ulas
Kunyit hidup 1 inci
Halia ½ inci
Cili Api / Padi mengikut tahap pedas yang anda mahu
Cara:
1. Kisar semua bahan untuk dikisar
2. Masukkan kedalam periuk
3. Masukkan santan, serai, asam keping / gelugur, dan kacau hingga merenih
4. Masukkan tomato dan kacau hingga mendidih
5. Masukkan udang, kacau hingga masak kemudian masukkan bahan perasa secukupnya
6. Masukkan daun kesum
7. Tutup api dan sedia untuk di hidang bersama nasi panas
2 comments:
mouth watering sunngoh...
Yusrizal: cuba lah buat kat rumah, sedap.. ni pun 1st time try. b4 nih tahu masak sambal udang, n tomyam jek.. hehehe
Post a Comment