ini namanya ikan ubi
abang ngah saya yang pancing
dia pancing sehari sebelum saya balik kampung
dia simpan untuk saya
ni masa bulan 5 hari tu
baru terasa nak upload
ikan ni memang sedap kalau masak stim
isi dia putih macam ubi kayu
manis je, segar pun ye
ramuan nak stim pun tak susah
saya main lumur je apa yang ada kat dapur mak saya
nampak tak isi dia tu...
bertambah-tambah nasik
malas nak bercerita
nak share resepi mudah ni aje
boleh apply kat ikan lain yang sedap dimasak stim
ramuan:
ikan dicuci bersih dan perap dengan limau nipis
*kulit limau dihiris halus
*bawang merah 2 ulas dihiris halus
*bawang putih 3 ulas dihiris halus
*cili api 10 biji dihiris halus, nak pedas bubuh lebih
*cili kering kisar 1 sudu besar
*garam secukup rasa
*tempoyak secukupnya
daun kunyit
cara-cara
gaul bahan-bahan (*) bersama ikan, lumur seluruh badan ikan dan celah-celah ikan
perap sekejap
balut ikan dengan daun kunyit
stim selama 20 minit atau hingga masak
1 comment:
Mcm mn nak siang ikan ni ya?? Siang mcm ikan biasa jgk ke?? 1st time nk msk ikan ni..
Post a Comment