Menu Ringkas Tapi Sedap! π
✨Bahan-Bahan:
- 1 tin sardin saiz besar (beli sardin di sini)
- 5 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 7 biji cili padi
- 1 batang serai
- 1 helai daun kunyit
- 250 ml santan
- 3 biji ubi kentang
- 2 inci halia
- 1 inci kunyit hidup
- 2 keping asam gelugur
- 300 ml air
- garam secukup rasa
- air secukupnya
- minyak masak secukupnya
✨Cara Penyediaan:
1) Kisar bawang merah, bawang putiih, serai dan kunyit hidup. Ketepikan.
2) Panaskan periuk, masuk sediikit minyak dan tumis bahan-bahan yang tellah dikisar tadi. Masuk air kira-kira 300ml. Setelah mendidih, masukkan santan, garam dan daun kunyit, kecilkan api.
3) Masuk kentang. Dan setelah kentang sedikit lembut, masukkan cili padi dan ikan sardin denngan sosnya sekali. Biarkan sekitar 5 minit, matikan api dan angkat.
4) Ikan sardin boleh digoreng terlebih dahulu untuk mengelakkan ia hancur.
5) Boleh hias dengan sedikit hirisan daun limau purut sebelum dihidangkan. Sedia dinikmati.
p/s: Boleh tambah menu telur dadar sekali tau! Memang sedap makan dengan nasi.
Kredit: Maznah Hassan
No comments:
Post a Comment