resepi ni boleh dapat 2 keping pizza bersaiz besar sikit dari saiz regular pizza yg dekat pizza hut.
saya pakai pan pizza berbentuk segi empat, nak bakar atas dulang oven terus pun boleh.. tak ada masalah
hot n spicy seafood pizza
tapi yang tu, saya buat pakai tepung pizza cap nago!
kali ni saya nak share resepi yang super mudah! kos pun murah.
buat from basic, dari dough pizza ke sos pizza dan penyediaan topping
membuat doh pizza
bahan-bahan
1 sudu teh gula
1 peket yis kering (cth: brand mauripan)
2 sudu teh extra-virgin olive oil
sedikit garam dan lada sulah
2 ¼ cawan tepung roti (juga dikenali sebagai tepung high protein)
1 cawan air suam (½ cawan air panas + ½ air suhu bilik)
sedikit gula
note: extra olive oil untuk disapu pada mangkuk dan extra tepung untuk digunakan sewaktu proses menguli dan mencanai
cara-cara
1. masukkan air suam ke dalam mangkuk, masukkan sedikit gula kemudian taburkan yis kering. kacau rata dan biar hingga naik buih macam gambar dibawah (dalam 5-10 minit) . kalau tak berbuih sampai sudah, tu tandanya yis kamu dah tamat riwayat. sila beli yis baru ^_^
2. whisk olive oil dan garam ke dalam campuran yis (saya kacau dengan sudu garfu je, kacau sederhana laju)
3. kemudian masukkan tepung dan kacau dengan sudip kayu, masukkan tepung sikit2 sehingga tepung tu habis.
4. once tepung tu dah habis, now masa untuk menguli. uli doh hingga adunan tidak melekat di jari. jika masih melekat tambah tepung sikit2. uli hingga doh jadi until comes together in an elastic ball.
5. sapu mangkuk lain dengan olive oil dan letakkan doh yang telah dibulatkan kedalam oiled bowl tu. brush lightly the dough with olive oil. cover the bowl with plastic wrap / dengan kain tuala yang lembab. set the dough at the warm place, later i'll give the tips how to set a warm place for your dough. rehatkan selama 45 minit hingga doh menjadi 1 kali ganda saiz asal.
6. setelah 45 minit, tumbuk doh untuk keluarkan angin.. dan rehatkan lagi selama 30 minit (lama betul proses doh ni, kalau betul2 tengah lapar sila give up dan call je dominos / phd / canadian pizza)
7. selepas 30 minit, bahagikan doh mengikut saiz yang dikehendaki.. I just divide into 2 pieces. just nice with my square pizza pan ^_^
sambil-sambil tunggu doh pizza mengembang semangkuk tu jom buat sos dia pulak. sos ni guna tomato dan sedikit bahan tambahan lain. simple sangat. sos ni juga sesuai untuk buat sos pasta.
how to prepare a simple tomato sauce
bahan-bahan
3 sudu besar minyak zaitun
3-4 ulas bawang putih dicincang
3 biji tomato di kisar dengan air yang sedikit
1 biji tomato di dadu
1-2 sudu teh oregano
1 sudu besar cili kisar / cili boh
1 sudu teh chili flake (optional)
4 biji cili padi - tak letak pun tak apa, resepi asal tak ada
cara-cara
1. masukkan minyak zaitun dan bawang putih, tumis hingga naik bau - tak perlu panaskan minyak terlebih dahulu.
2. masukkan cili kisar... tumis hingga naik bau juga
3. masukkan tomato yang di dadu, biar hingga layu
4. masukkan oregano
5. masukkan tomato kisar, perasakan dengan garam dan lada sulah. renihkan hingga air kering.
mari membuat pizza!
1. uli doh yang telah dibahagikan di atas kawasan yang telah ditabur dengan tepung. ratakan.. sapu pan pizza dengan olive oil. pindahkan doh yang telah leper ke atas pan pizza / dulang / what so ever you call it and set aside about 15 minutes before you can bake it.
2. cucuk-cucuk doh pizza tadi dengan garfu supaya dia tak menggelembung sewaktu pembakaran . sapu dengan olive oil. tabur rosemary / oregano kalau suka.
3. bakar didalam oven di rak paling tengah dengan api atas bawah pada suhu 200°C (seperti biasa, panaskan oven terlebih dahulu). bakar selama 10-15 minit atau hingga ada kawasan yang kelihatan perang / coklat.
4. keluarkan base pizza yang telah dibakar, sapu sos pizza. letak topping yang di gemari. taburkan cheese. masukkan kedalam oven 1-2 minit atau hingga cheese completely melt! saya guna mozarela cheese dengan shredded cheese (kat packaging tulis shredded cheese)
menggelembung sebab terlupa nak cucuk..perut dah lapar masa ni, semua buat laju-laju...
5. lepas cheese dah elok cair tu, apa lagi. keluar kan dari oven n tadddaaaaa... pizza yang sedap dah siap. serious lebih sedap dari yang iklan kat tv. maybe sebab cheese bubuh lebih. inti untuk topping pun banyak...
chicken sausage pizza
tips I: untuk topping, masak inti terlebih dahulu. sebagai contoh, kalau guna udang, masak udang tu dahulu. cara saya, just simple saute dengan olive oil. sebab kita tak masak inti ni dalam oven. sebab nanti lepas letak inti dengan cheese, kita just bakar sebab nak make sure the cheese completely melt. tu aje.
tips II: kalau ditakdirkan musim-musim hujan nak makan pizza, mesti lah risau doh tak naik kan? ni saya bagi tips. sebab tadi saya buat pun dalam keadaan suhu yang sejuk. cara saya, panas kan oven 150°C selama 10 minit. selepas dah cukup 10 minit (atau loceng oven dah bunyi) biarkan dalam 2-5 minit. kemudian dah agak-agak suam tu masukkan doh yang telah dicover dengan plastik wrap tadi. biarkan hingga doh kembang setaman ^_^
xoxo selamat mencuba...
1 comment:
Nice pizza!
Post a Comment