Pages

Saturday, May 27, 2023

Cara buat cili jeruk



Orang lama bila buat jeruk cili kampung utk dijadikan sambal lada@air lada.
Yg penting guna air kelapa muda,
Ada cara lain lagi yg best utk bangkitkan aura bau cili jeruk?
Sedap dimakan dgn mee sup,nasi berlauk🀩

Cara buat.
.1 kilo cili kampung(buang klu ada cili2 rosak,cuci bersih x payah buang tangkal dan sejat bagi kering).
.Dah kering masukkan cili dlm balang berpenutup,masukkan air kelapa paras cili.
.Tutup dan jeruk selama seminggu.(Jgn dibuka2 penutup balang tu selama jeruk)
.Saya simpan diluar saja utk cili lembut dan mudah proses nk tumbuk.
.Simpan peti blh jgk tp lambatla cili lembut.
.Bila dh seminggu,buangkan air kelapa&jgn bilas.
.Bila satu minggu tu air kelapa tu akan jadi keruh&sedikit keladak.Jgn risau ok je tu.
.Kali pertama bukak balang tu nanti akan bau yg sgt membuka selera.. Aumm
.Boleh tumbuk@bland kasar ditambah dgn garam,gula&cuka(apple@nipah)secukup rasa.
.Dah settle bolehlah masuk dlm balang lain&simpan dlm peti sejuk.

Kredit : Aisyah Abdullahadi
#facebook

No comments: