Sata@ Satar Ikan Tganu...memang dok payah diperkenalkan lagi...semua org doh tahu. Isi ikan dicampur dgn kelapa dan beberapa bahan lain dan dibungkus dgn daun pisang...apabila dibakar menghasilkan aroma yg sungguh wangi dan harum...
Resipi Sata@ Satar Ikan
1. Ikan Selayang 2kg ( buang kulit dan tulang ikan tu...ambil isi shj)
2. Bwg merah 7 biji
3. Bwg putih 4 ulas
4. Halia 2 inci
5. Kunyit 1 inci
6. Serai 4 btg (ambil hok lembut je)
7. Cili api 5 biji
8. Serbuk lada putih 1 sk(tak letak tak apa)
9. Daun kesum 1 genggam dan daun kunyit 1 helai
10. Telur 2 biji
11. Kelapa muda 3 cwn (parut yg putih je)
12. Cili boh 1sb
13. Garam gula secukup rasa
14. Perasa
Cara membuatnya;
Saya campurkan semua bahan dlm satu bekas..masuk gula garam perasa..gaul rata...lpas tu saya kisar kering guna Food Processor..(klau perlu letak air sikit je)...kisar halus semua bahan tu..kluarkan letak dlm satu bekas...
Ambil daun pisang..bersihkan...layurkan atas api..tujuannya supaya daun tu lembut dan tidak pecah.. buat bentuk kon atau segitiga( daun pisang tu buat 2 lapis)...masukkan isi ikan..dan cucuk dgn besi bbq...apabila siap bolehlah dibakar..saya guna dapur arang...nak aroma lebih wangi( klau ada sabut kelapa lg best)...bakar atas api yg kecil...kena selalu dibalik- balikkan agar tidak hangus..Selamat Mencuba..
Kredit: Muliadi Ramli
Facebook Masakan Terengganu
No comments:
Post a Comment