Kuih ni hampir ditelan zaman. namanya Kuih Telur Kobis Terengganu@ kuih telo kobeh. kuih tradisi orang Terengganu yang susah nok cari doh lening. tempat asalnya Pulau Redang...abam kalau makan hok ni panas2...abih sutir nyandor ahh😄😄
Resipi Kuih Telur Kobis
Bahan A (Kulit kuih)
1. Tepung gandum 500g
2. Marjerin 2 sb
3. Telur 2 biji
4. Garam Gula secukup rasa
5. Perasa
6. Air secukupnya
Cara buat Doh
1. Masukkan tepung, marjerin,garam dan gula..telur...perasa dalam satu bekas..gaulkan bagi sebati..
2. Masukkan air sedikit demi sedikit sambil uli sehingga menjadi doh..
3. Tepung tidak terlalu keras n tidak lembik (uli smpai dok melekat kat jari kita)
4. Biarkan doh 1 ke 2 jam....
5. Jadikan tepung bulat2 mcm nak buat roti canai...sapukan marjerin dan biarkan dalam bekas selama 3 jam...klau biar satu malam lagi ok...doh tu buat beza saiz sikitlah pasal kita nak buat lapisan.
Bahan B ( inti Ikan )
1. Ikan selayang 5 ekor ( dibersihkan dan direbus..ambil isinya)
2. Santan 1 kotak kecil
3. bawang merah 4 biji
4. bawang putih 2 ulas
5. Halia 1 inci
6. Garam gula secukup rasa
Cara buat sambal ikan
Ikan direbus dan diasingkan isi.Tumbuk isi ikan dan masukkan bawang dan halia yg dihiris nipis. Masukkan dalam kuali dan kacau sehingga sambal kering atau lembap sikit klau suka.
Siap utk sambal
Bahan C (Sayur)
1. Kobis 1/2 biji
2. bawang holland 1 biji (optional)
3. Cili padi merah dan hijau 10 biji ( nak pedas letak lebih)
* semua bahan C dimayang dan hiris nipis
Bahan D ( telur)
1. Telur 4 biji ( pukul telur dan letak garam skit)
Cara membuatnya:
Proses pertama...ambil doh...canai jadi nipis...letak inti ikan..sayur..cili..telur..
kemudian lipat ...goreng..bila agak kekuningan..kluarkan..
kemudian ambil doh seterusnya, uli dan jadikan nipis...ambil doh yg digoreng tadi...ulang proses yg pertama tadi..goreng kali kedua dan untuk kali ketiga ulang proses yg sama...jadi telur kobis kita jadi 3 lapis.. siap...makan panas-panas...memang sedap.
No comments:
Post a Comment