DAGING GORENG THAI
Kredit: Explorasa
Bahan:
- 800g daging.
- 5 sudu biji ketumbar (dikisar/ditumbuk)
- 4 ulas bawang putih (ditumbuk/dihiris halus)
- 1 sudu besaf lada hitam (dikisar/ditumbuk)
- 2 sudu besar sos tiram
- Garam
- Butter/majerin untuk menumis
Bahan (sos):
- Serbuk cili thai
- Gula kabung atau somtam jika tiada pakai 2 sudu gula putih
- 2 sudu beras digoreng/disangai (dikisar halus)
- 2 sudu air limau nipis
- 3 sudu air asam jawa
- Kicap sotong/sos ikan
- 3 ulas bawang kecik merah (dihiris nipis)
- Daun ketumbar
- Daun bawang
Cara penyediaan:
1. Gaul daging dengan semua bahan kecuali butter & bawang putih. Perap 30 minit atau 2 jam
2. Panaskan mentega hingga cair, tumis bawang putih.
3. Masukkan daging yang telah diperap. Kacau sebati.
4. Bila air mula kering, kacau hingga sebati.
5. Kecikkan api & masukkan bahan sos ke dalam daging & kacau rata.
6. Siap!
Kredit : Empunya Resepi
SELAMAT MENCUBA 👍
No comments:
Post a Comment